Trondheims Rose

20140910

Denne kaken kan jeg huske at jeg var veldig begeistret for da jeg var liten, og jeg har ofte tenkt at jeg skal bake den. Jeg har tydeligvis bedt min mor om oppskriften flere ganger de siste 20 årene, for ved gjennomgang av oppskriftshaugen nylig fant jeg den på diverse lapper, konvolutter, osv. Så jeg fant ut at det var på høy tid å prøve.

Moderen pleide å lage nok til to kranser. En ble dekorert som på bildet med nøtter og perlesukker, og kunne spises varm, mens den andre havnet i frysen og fikk et lag melisglasur rørt ut i citronsaft ved servering. Jeg har halvert oppskriften, for det er faktisk mer enn nok med en… 🙂

Oppskrift

0,5 kg hvetemel
60g farin
110g smør eller margarin
skall av 1/2 citron
2 egg
2,5dl (laktosefri) melk
1 pakke gjær
1/2 ts salt

Fyll:
mykt smør
rosiner
sukat (kan med fordel droppes)
kanel
sukker (gjerne grovt)

Glasur:
Melis utrørt i litt citronsaft og hakkede mandler

Ha halvparten av melet i en bolle og smuldre i smør og gjær. Tilsett sukker, salt og revet citronskall. Varm melken til ca 40°C. Pisk eggene lett sammen og sett tilside ca 1/4 til pensling. Ha egg og melk i melet og bland sammen. Ha resten av melet i gradvis til en ikke for fast deig. Deigen skal såvidt kunne eltes på benken uten at den klistrer. Hev til dobbel størrelse under plast eller klede.

Arbeid deigen lett sammen og trill til en lang pølse. Kjevle ut til en avlang leiv. Smør leiven med mykt smør. Dryss på rosiner, sukat (hvis man liker denslags), kanel og sukker. Her er det bare å glemme EUs regelverk. MYE kanel må det være! Rull fast sammen til en rullekake. Skjær kaken i to på langs med en skarp kniv. Sno halvdelene om hverandre slik at snittflatene kommer opp. Form den snodde pølsen til en krans og legg på stekeplate med bakepapir. Dekk med plast eller klede, og la etterheve en stund.

Pensle kransen med egg. Strø på hakkede mandler og grovt sukker. Stekes på nederste rille i stekeovnen 200°C i 15-20 min.

Reklame

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: