Peppeslignende pizzasaus

Bilde

Hemmeligheten bak Peppes pizzasaus er fennikel og anis. Så nå vet du det. Sausen man får på boks i butikken er lettvindt og god, men fordi den inneholder noe uidentifisert olje som mannfolket muligens er allergisk mot, er den ikke et alternativ for oss. Og andre oljefrie ferdigsauser er selvsagt ikke like gode. Så da må vi lage selv. Jeg fant en relativt god oppskrift her, men et par viktige opplysninger mangler, så jeg kjører den en gang til. Vi pleier å lage dobbel porsjon, og fordele ca 150g i fryseposer, da har vi saus noen uker framover. Sausposen tiner kjapt i litt varmt vann mens pizzabunnen forberedes. 150g er passe til en rund pizza på 35cm i diameter.

polpa1-en

Det viktigste med denne sausen er kvaliteten på tomatene. Dersom basisen er billig skrot blir sausen skrot. Siden det er vanskelig å vite hvordan smaken på tomatene er uten å ta et uautorisert jafs når man står i butikken, liker vi å bruke Mutti Polpa. Denne tomathermetikken gir et forutsigbart og jevnt godt resultat fra gang til gang. Dersom du velger å bruke ferske tomater er det av avgjørende betydning at de flås. Tomatskall som havner i sausen gir helt feil smak.

Sausen trenger smaksforsterker. Dette er en viktig mangel i originaloppskriften. Dersom du bruker buljongterninger, sørg for å sjekke at det er typen som inneholder MSG (Toro). Grønnsaksekstraktstulleterningene er bare frieri til lettlurte MSG-skeptikere og fungerer ikke! Det beste er å bruke buljong- eller MSGpulver, da er du sikker på at du ikke får klumper av buljongterning i sausen, noe som kan skje dersom du ikke koker den så lenge. Min erfaring er at det ikke gjør noen forskjell hvilken type buljong (grønnsak/kjøtt/kylling/pølse) som brukes, ihvertfall ikke i en så smaksrik saus som dette.

Det kan lønne seg å smake til sitron, salt og sukker, men om du benytter Polpa blir resultatet bra med de mengdene som står under. Peppes saus er ganske salt, så dersom du smaker opp i mot ferdigsausen du kan kjøpe plastbeger av i butikken, vil du sannsynligvis oppdage at du har undersaltet.

Tomatsauser endrer karakter og blir rundere jo lengre man koker dem, eksperimenter gjerne med dette. Jeg synes imidlertid akkurat denne sausen blir veldig god bare med et raskt oppkok. Dessuten er jeg sulten og vil ha pizza NÅ.

 

Pizzasaus (2 porsjoner)

Sett en gryte på platen og skru på varmen. Ha følgende ingredienser oppi i den rekkefølgen som står, slik at laurbærblad og buljong får lengst tid.

2ss olivenolje
400g hakkede tomater (flådde) eller 1 boks Polpa
120g tomatpuré
1 laurbærblad
1 buljongterning/1 ts buljongpulver/1 ts MSG
1ss merian
1ss oregano
1/2 ss basilikum
1/2 ts fennikelfrø
1 ts anisfrø
1 ts hvitløkspulver
1,5 ts løkpulver
1 ts hvit pepper
1/2 ts sitronsaft (smak til)
1 ts salt (smak til)
1/5 ts sukker (smak til, pass deg for å ta for mye)

Kok opp og tilsett evt. litt vann dersom sausen blir for tykk for din smak. Ta ut laurbærbladet og avkjøl sausen før du har den på pizzabunnen. Glovarm saus rett på bunnen kan innvirke på stekeresultatet.

Stikkord: ,

2 kommentar to “Peppeslignende pizzasaus”

  1. Bjarne Says:

    Det var jo en omfattende pizzasaus som sikkert er nydelig hvis man liker den litt tunge Peppes-smaken. Jeg har også prøvd noe lignende, og spesielt de yngste elsker den. Hvis man derimot blir lei av alle disse smakene, finnes det enklere metoder. Denne fikk jeg av en svært berømt pizzakokk i Oslo:
    Varm opp litt tomatpuré i olje, tilsett en boks tomater (Coppola bruker han), ha i salt, sukker samt hvit og svart pepper. Ferdig!
    Denne bruker han på en av Oslos mest anerkjente pizzarestauranter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: