Det største problemet med pizza er selvfølgelig osten. Dersom man ikke tåler melk kan vellagret cheddarost likevel gå bra for noen. Jeg bruker tofutti erstatningsost i skiver. Ikke helt som vanlig ost, men mye bedre enn ingenting.
Den beste pepperonipizzaen får du dersom du bruker Finsbråten pepperonipølser. Disse har akkurat riktig smak og mengde fett. Legg pølsene oppå osten. Under befinner det seg et lag med hjemmelaget tomatsaus bestrødd med noen sjalottløk i biter.
Jeg pleier å lage en stooor gryte med tomatsaus og fryse den ned i porsjoner, da har jeg både til pizza og pasta en stund:
Legg så mange godt modne tomater som du får plass til i din største gryte og hell over kokende vann. La stå i et par minutter. Hell av vannet, ta tomatene ut og trekk av skinnet. Fjern kjernene dersom du foretrekker det.
Finhakk, og fres i olivenolje noen minutter i den samme store gryta til løken er blank:
3-4 fedd hvitløk
1 stor løk
En stor gulrot
To stilker selleri
Legg oppi tomatene og la det koke sammen på middels til lav varme. Når tomatene begynner å bli sausete tilsettes 3-4 ss tomatpuré
Finhakk en potte basilikum og en potte oregano.
Etter en halvtimes tid begynner det å bli saus av det. Tilsett 0,5 ss tørket rosmarin og de hakkede friske urtene. Smak til med salt, pepper og kajennepepper. Tilsett evt. noen klyper sukker til slutt.
La sausen kjøle seg ned (sett evt. i kjøleskapet) før du fordeler i porsjonsposer til frysing. Når du trenger pizza- eller pastasaus tiner du bare en pose i mikrobølgeovnen.
Legg igjen en kommentar